Stedenbouwkundige vergunning voor hotel in Douanegebouw op de Tour & Taxis site

Het Brussels Gewest zet het licht op groen voor de ontwikkeling van een nieuw hotel in het voormalige Douanegebouw op de Tour & Taxis site. 

Het Douanegebouw werd gebouwd tussen 1904 en 1907. Het gebouw werd ontworpen door de Brusselse architect Ernest Van Humbeek. Veel van de oorspronkelijke architecturale en decoratieve elementen zijn nog intact. Voorbeelden daarvan zijn de gietijzeren kolommen, de betonnen dakconstructie, de metalen structuren die het glazen dak ondersteunen, de wanden van de oude loketten, de granieten trappen en de gaanderijen.

Het impressionante voormalige Douanegebouw wordt nu een hotel met 102 kamers. Het project wordt gedragen door Extensa. De verbouwing gebeurt met zeer veel respect voor het gebouw en haar geschiedenis. Tijdens de verbouwing worden nieuwe balkons en een terras voorzien. Het ontwerp van het terras en de balkons werd licht aangepast op vraag van het Brussels Gewest, na de overlegcommissie. De dubbele houten deur aan de straatkant werd behouden.

“De komst van een klassevol hotel in dit iconisch gebouw is een grote nieuwe stap voor de ontwikkeling van de Tour & Taxis site. Met de afwerking van het prachtige Gare Maritime in het vooruitzicht, de renovatie van Hôtel des Douanes en tal van andere ontwikkelingen in de buurt maken we van Tour & Taxis een multifunctioneel stadsdeel dat uniek is in haar soort in België en misschien wel daarbuiten,” zegt Pascal Smet, Staatssecretaris van Stedenbouw.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel