Stedenbouwkundige vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Stedenbouwkundige vergunning voor nieuwe jeugdherberg in Brussel-centrum

Het centrum van onze hoofdstad blijft een nieuwe weg inslaan. Eerder al werden de centrumlanen omgetoverd tot aantrekkelijke voetgangerszones, nu komt er een nieuwe jeugdherberg in de Oude Graanmarkt, vlakbij het Sint-Katelijneplein. Dit project wordt gedragen door het netwerk van jeugdherbergen en heeft sinds 11 april 2022 zijn stedenbouwkundige vergunning beet.

Onder impuls van Pascal Smet en urban.brussels werd het oorspronkelijke project uit 2019 verbeterd. Na het advies van de overlegcommissie en in een zeer constructieve samenwerking met de stad Brussel werden er wijzigingen aangebracht, waardoor het gebouw mooi in de wijk zal passen.

Vroeger stond er op deze plek een medisch huis. Dat wordt al een tijd niet meer gebruikt en binnenkort kunnen jongeren uit de hele wereld er dus terecht om te overnachten in een van de 41 kamers, die in totaal plaats zullen bieden aan 182 mensen. Voor hongerige magen biedt het restaurant aan de voorkant van het gebouw de oplossing.

Tot slot komen er aan de achterkant gemeenschappelijke ruimtes waar tentoonstellingen, workshops en andere evenementen kunnen doorgaan. Ideaal dus om andere reizigers te leren kennen.

Brussel is een jonge en diverse stad vol energie, maar we moeten meer jongeren kunnen ontvangen. Het is dus enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier kunnen verblijven. Deze nieuwe jeugdherberg middenin het stadscentrum komt daaraan tegemoet. De intense samenwerking met de diensten van Ans Persoons en Philippe Close heeft haar vruchten afgeworpen. Zo heeft het Gewest de vergunning verleend en krijgt deze plaats een nieuwe bestemming. Een stad moet in functie van de gebruiken met haar tijd kunnen meegaan,” verklaart Pascal Smet.

We zijn verheugd dat de jeugdherberg ons project voor de stad op 10 minuten vervolledigt. Ik doel op onze ambitie om alle wijken uit te rusten met collectieve voorzieningen zoals woningen, scholen, kinderdagverblijven, sportzalen, culturele centra, groene ruimtes…” voegt de burgemeester van Brussel Philippe Close eraan toe.

De jeugdherberg vestigt zich in een verwaarloosd gebouw dat lang leeg heeft gestaan. We zijn erg blij dat het opnieuw een levendige invulling krijgt. Dit project is een aanwinst voor de Oude Graanmarkt. »Ans Persoons, (one.brussels-vooruit) Schepen bevoegd voor Stedenbouw:

“In de huidige uitdagende context sluit deze nieuwe jeugdherberg perfect aan bij de toekomstvisie die het jeugdherbergnetwerk Réseau des 10 Auberges de Jeunesse (Wallonië-Brussel) in het hart van onze hoofdstad wil uitdragen. De sociale mix zal centraal staan in deze site, die kwaliteit zal bieden voor een redelijke prijs. De uitbater streeft immers geen winst na. Via deze grote investering wil het netwerk van jeugdherbergen een extra troef bieden voor onze internationale uitstraling. Dat ligt in lijn met de gerechtvaardigde ambities van de hoofdstad van Europa. Sinds haar oprichting in 1933 wil onze vzw toerisme voor iedereen en cultuurtoerisme bevorderen en jongeren aanzetten tot reizen. Daarom lijkt de jeugdherberg bij het Sint-Katelijneplein ons een absolute noodzaak. Dat plein is een trekpleister en is symbolisch voor het toerisme en de internationale en interculturele ontmoetingen in het hart van Brussel,” zegt de voorzitter van de vzw Jean-Philippe Cuvelier.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel