Skip to Content
Terras-luifels in de Beursstraat in al hun glorie hersteld

Terras-luifels in de Beursstraat in al hun glorie hersteld

De nieuwe terras-luifels, naar oorspronkelijk model, brengen de sfeer van de oude dagen terug naar het centrum van de hoofdstad.

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet toont met veel trots de nieuwe terras-luifel aan van het historische “Le Grand Café” in de Brusselse Anspachlaan, net naast het Beursgebouw. De plaatsing van deze luifel is het orgelpunt van een belangrijke fase in de renovatie van het stadcentrum. Alle panden in de Beursstraat, waaronder ook het iconische café Cirio, hebben nu nieuwe terras-luifels, volledig naar het oorspronkelijke model.
Urban.brussels begeleide dit project van zeer nabij en het Brussels gewest co-financierde de luifels, samen met de eigenaars van de gebouwen.

“Brussel zal weer Brusselen! De nieuwe terras-luifels, naar oorspronkelijk model zijn echte pareltjes en getuigen van veel vakmanschap. Voor mij staan ze zijn symbool voor de enorme metamorfose die we het stadcentrum laten ondergaan op dit ogenblik. Overheid en privé werken hier samen aan. Het autovrij maken van de centrale lanen was dé changemaker en nu pakken we stap voor stap de gebouwen en de publieke ruimte in de ruime omgeving aan,” zegt een trotse Staatssecretaris voor Stedenbouw en erfgoed Pascal Smet.

"We merken het steeds opnieuw op: als je op een plek de auto’s wegneemt, is er veel meer ruimte om naar de gevels te kijken. En op de voetgangerszone zijn er heel wat prachtige panden om bij stil te staan. De werken aan de voetgangerszone gingen gepaard met een campagne van de Stad om eigenaars te stimuleren hun gevel in orde te brengen, want er waren heel wat stedenbouwkundige inbreuken. En al zijn we er nog niet helemaal, het gaat absoluut de goede richting uit!" Ans Persoons, schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte in stad Brussel.

De nieuwe luifels van "Le Grand Café' is het resultaat van een zeer nauwe samenwerking tussen eigenaar Pubstone, architectenbureau Architectures Parallèles, gespecialiseerde stielmensen en de Brusselse overheidsdienst voor stedenbouw en erfgoed urban.brussels dat het volledige proces van A tot Z begeleidde. De Brusselse overheid co-financiert ook de zeer belangrijke historische voorstudie ende renovatiewerken zelf.

Tijdens de belangrijke voorstudie werd ontdekt dat de oorspronkelijke structuur uit 1947 nog deels aanwezig was, afgedekt door houten platen. Ook de oorspronkelijke groene kleur van de metalen structuur werd zichtbaar. 
Archiefmateriaal toonde de oorsponkleijke belettering. Op glazen platen waren "Stella Artois" en "Monico Bourse", de toenmalige naam van het café, geschilderd. Deze glazen platen en belettering werden exact gereproduceerd. Het Brussels Gewest nam een belangrijk deel van de kosten voor de reproductie van de originele elementen op zich.   
In totaal financiert het Brussels Gewest € 178.583,65.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel