Een record! Maandag genieten liefst 21 Brusselse zorgcentra van cultuur via livestream

Een record! Maandag genieten liefst 21 Brusselse zorgcentra van cultuur via livestream

Via streaming brengen we cultuur naar Brusselse woonzorgcentra en lokale dienstencentra. Want iedereen heeft recht op cultuur, ook wie minder mobiel is en nog zin heeft om een streepje cultuur mee te beleven.

Op maandag 13 maart spelen de Bonanza’s vanaf 14u00 een nostalgische show en bouwen ze een kleurrijk sixtiesfeestje voor de zorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Vanuit CC Het Perron in Ieper laten ze de bewoners meedansen op golden oldies van Elvis, The Beatles, The Doors, …Ambiance en nostalgie gegarandeerd. Er zullen maar liefst 21 Brusselse zorgcentra het concert mee streamen. Een record! ​ Zij bekijken de uitzending samen met een dertigtal woonzorgcentra in Vlaanderen.

Eind 2020 gestart als experiment tijdens de coronaperiode met vier deelnemende woonzorgcentra, valt het livestream-aanbod duidelijk in de smaak van de Brusselse zorgcentra. Dit seizoen 2022-2023 schreven 25 woonzorgcentra en lokale dienstencentra zich in voor de gratis livestream van een of meerdere van de drie voorstellingen.

Het aanbod van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is gratis, evenals de technische ondersteuning (geluidsversterking, groot scherm, verduisterende gordijnen, …) en uitlening van audiovisueel materiaal. Om de cultuurbeleving te vergroten, krijgen de zorgcentra per voorstelling aangepast promotiemateriaal: affiches en tickets. Met tips om het live gevoel, alsof de bewoners ook echt in de theaterzaal zitten, te verhogen. Een win-win dus.

Het streamaanbod dat de VGC tijdens dit seizoen 2022-2023 heeft aangeboden, is een mix van streams van een Brusselse voorstelling en van twee voorstellingen die via Cultuurconnect werden overgenomen. Deze livestream van 13 maart wordt georganiseerd en gestreamd door CultuurConnect, het platform voor digitale innovatie in de cultuursector.

Voor het livestream-aanbod werkt de VGC werkt samen met de 22 gemeenschapscentra, het Brussels Ouderenplatform en Cultuurconnect.

“Ouderen worden al te vaak over het hoofd gezien. Met dit initiatief willen we die extra paar stappen zetten voor hen, omdat ook zij recht op cultuur hebben. Een digitale voorstelling bijwonen is voor veel ouderen een spannende belevenis. Op hetzelfde moment van cultuur genieten, zorgt ervoor dat we verbonden blijven met elkaar. ” aldus Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport.

[Link: https://www.vgc.be/wat-biedt-n-brussel/cultuur/livestreaming-woonzorgcentrum]

 

Story image
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel