Twee 19e-eeuwse cafés nabij Brussel-Zuid worden beschermd

Twee 19e-eeuwse cafés nabij Brussel-Zuid worden beschermd

‘Le Laboureur’ en ‘La Ruche’ krijgen beschermd statuut van de Brusselse Regering

Op voorstel van Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet, die bevoegd is voor de bescherming van het erfgoed, heeft de Brusselse regering heeft besloten om de authentieke cafés ‘Le Laboureur’ en ‘La Ruche’ te beschermen.

De twee authentieke cafés ‘Le Laboureur’ en ‘La Ruche’ liggen op de Jamarlaan 1a en 1b in Sint-Gillis, niet ver van het Brusselse Zuidstation. Niet alleen de gevels, maar ook het interieur van de cafés zelf, op de gelijkvloerse verdieping, worden beschermd door Smet. Zo blijft het authentieke decor bestaan.

“Deze authentieke cafés uit de 19e eeuw bepalen mee de identiteit van onze stad. Het zijn symbolen die dreigen te verdwijnen als we ze niet beschermen. Door ons erfgoed te erkennen en te onderhouden maken we Brusselaars fier op hun stad en dragen we bij aan de internationale uitstraling van de stad, want Brussel heeft nog heel wat onbekende, en soms ook onbeminde, pareltjes,” zegt Pascal Smet.

“De eclectische voorgevels van de twee cafés hebben neoclassicistische invloeden en dateren van 1875. Ze gaven karakter aan het Grondwetplein, het plein aan het prachtige oude Zuidstation. De bescherming van de gevels is dus een logische stap, maar we wilden verder gaan en beschermen daarom ook het interieur van beide cafés. Denk maar aan de schilderijen en het glas-in-loodraam, die voor een unieke sfeer zorgen. Die sfeer moeten we bewaren. De volkscafés van toen zijn soms de laatste getuigen van het Brussel van die tijd,” aldus Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet, verantwoordelijk voor bescherming van erfgoed.  

De verbouwingswerken aan de cafés werden in 2014 en 2016 stopgezet. Door de gebouwen vandaag te beschermen zetten we onze ambitie kracht bij om Brussel een karaktervolle smoel te geven. Een stad die trots is op haar rijk verleden en haar toekomst omarmt,” besluit Pascal Smet. 

‘Le Laboureur’ en ‘La Ruche’ vervoegen de lijst met Brusselse horecagelegenheden zoals ‘Le Cirio’, ‘Le Falstaff’ en ‘Goudblommeke in Papier’ die al een beschermd statuut kregen

De bescherming van beide cafés is de nieuwste in een al uitgebreide lijst van Brusselse cafés en kroegen.
Sinds de jaren ’90 schenkt het Gewest aandacht aan dergelijk erfgoed en heeft het een beschermingscampagne gelanceerd. Met resultaat, want op die manier blijven verschillende authentieke getuigen met een dikwijls grote toeristische waarde bestaan.
Dat thema blijft actueel. Cafés zijn immers dé alledaagse ontmoetingsplaatsen waar het sociale leven en de identiteit van Brussel tot uiting komen.


De ruime lijst met beschermde horecagelegenheden telt onder meer karakteristieke kroegen in het stadscentrum die, soms in de 20ste eeuw, in oude woningen werden ingericht. Het Goudblommeke in Papier (Cellebroersstraat 55), het beroemde literaire cabaret waar kunstenaars van de surrealistische beweging van gedachten wisselden, is er één van en werd zorgvuldig gerestaureerd. Andere voorbeelden zijn het eeuwenoude L'Estrille Du Vieux Bruxelles in de Rollebeekstraat en de staminee van het Toone Theater.
Met oude herbergen en kroegen tellen ook de buitenwijken pareltjes die in de lijst werden opgenomen. Dikwijls werden ze langs steenwegen opgericht, zoals die van de Waterloosesteenweg 830 in Langeveld en Au Vieux Spijtigen Duivel in de  Alsembergsesteenweg 621 - allebei in Ukkel. Of zoals La Ferme du Wilg, in de Wemmelse Steenweg 162-164 in Jette, de voormalige melkerij van De Oude Linde en de Auberge de Boondael in Elsene.


Vanaf het derde kwart van de 19de eeuw duiken grote cafés op langs de nieuw aangelegde centrumlanen en in de aangrenzende straten. Zo verschijnen behalve Le Falstaff en Le Cirio, die elk een andere kant van het Beursgebouw flankeren, ook het café van Hotel Metropole op het De Brouckèreplein en taverne Greenwich in de Kartuizersstraat. Al die gebouwen zijn inmiddels beschermd.
Het eveneens beschermde A La Mort Subite ligt in de Warmoesberg en is een typisch voorbeeld van een Brusselse brasserie aan het begin van de 20ste eeuw met een gezellige, ruime zaal met banken langs de lange zijwanden. Nog een befaamde brasserie die in stand wordt gehouden, vind je op het Sint-Gillisvoorplein. Daar staat het populaire Le Verschueren, dat baadt in voetbaltraditie.
Tot slot vinden we de gezelligste art-decocafés op de lijst terug. Zo zijn er Café de l'Espérance, op het gelijkvloers van een hotel in de Finisterraestraat, en L’Archiduc in de Dansaertstraat, het epicentrum van de jazz.


La Ruche en Le Laboureur, in de zuidwijk, sluiten perfect aan bij de Brusselse brasseries uit het begin van de twintigste eeuw. Nagenoeg aan de overkant staat het historische ‘Caulier Express Midi’, met zijn publicitaire voorgevel nog zo’n brasserie die het Brusselse landschap kleur geeft. Vandaag huisvest het L’Avenida.
Die drie cafés illustreren zo het multiculturele Brussel, een stad die voortdurend evolueert en zijn verleden en tradities omarmt om een levendig, sfeervol heden te creëren.
 

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel