Vergunning voor nieuwe metrotunnel onder Brussel-Noord

Vergunning voor nieuwe metrotunnel onder Brussel-Noord

Beliris krijgt vergunning voor metrotunnel onder de spoorwegen van het Noordstation

“Het Gewest heeft een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de bouw van een metrotunnel onder het Noordstation,” zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet. “Het bewijs dat we tijdens deze crisis niet hebben stilgezeten. Dit project is essentieel voor de toekomst van het Gewest en mag geen vertraging oplopen. Nu kan de omvorming tot metro van de as Noordstation-Albert beginnen. Het is noodzakelijk om te blijven investeren in de ontwikkeling van de MIVB-metro en en vooral in de lijnen die momenteel verzadigd zijn,” besluit Smet.

De ontwikkeling van het metronet van de MIVB is een prioriteit voor de regering. In haar meerderheidsakkoord bevestigt ze namelijk dat ze het metroproject naar het noorden van Brussel wil concretiseren door tegen het einde van de legislatuur prioritair het traject Noordstation-Albert te verwezenlijken.

“De tram tussen Albert en het Noordstation is verzadigd en moet tot metro worden omgevormd. De buurt achter het station is onmisbaar voor die omvorming. De verlening van de stedenbouwkundige vergunning is dus uitstekend nieuws voor alle reizigers die momenteel op die Noord-Zuid-as moeten wachten. En vooral: we gaan vooruit!” verklaart minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt. 

Het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling geeft aan dat een goede toegankelijkheid van woningen bewoners de kans geeft om minder de auto te nemen. Daarvoor moet de woning in een straal van 600 meter rond een bestaand of te bouwen trein- of metrostation liggen.

Deze regering wil de levenskwaliteit van de inwoners verbeteren, met name door het autogebruik te verminderen en alternatieven aan te bieden. De metro is er één van. Dit project ligt in de lijn van de strategische doelstellingen van het Gewest. De bouw van een tunnel onder de spoorwegen van het Noordstation zorgt er immers voor dat er tegen 2024 een voorlopige eindhalte van de metrolijn Noordstation-Albert kan komen.

Na de vergunningen voor de herinrichting van het station Albert in 2018 en voor de bouw van het Thielemansstation in mei 2019 werd met de vergunning voor het Noordstation een nieuwe stedenbouwkundige stap gezet voor de metro tussen het Noordstation en Albert.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel