Vernieuwd station Beurs-Grote Markt blikvanger in het centrum van onze hoofdstad

Grondige renovatie, nieuwe fietsparking en fietspunt, én een nieuwe kunstenruimte

Afgelopen jaar onderging het Beursstation een complete metamorfose. Vandaag komt een einde aan deze belangrijke werf uitgevoerd door Brussel Mobiliteit en de MIVB. Bij de renovatie stond het comfort van de reizigers centraal. De focus lag op toegankelijkheid, veiligheid, verlichting en netheid. Bovendien krijgt het station een grote beveiligde fietsparking, een kunstenruimte en is er een nieuw fietspunt in opbouw.

 

“Het project is meer dan een eenvoudige renovatie. Met tal van trekpleisters zoals de Grote Markt, Manneken Pis of cultuurhuizen Ancienne Belgique, de Beursschouwburg en Cinéma Palace verdiende het toekomstige Beursplein een absoluut top station,” zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. “Door de fietsparking, het fietspunt en de kunstenruimte is het voortaan een echte ontmoetingsruimte in het hart van onze stad.”

Naar aanleiding van de inhuldiging wordt het premetrostation Beurs omgedoopt tot Beurs-Grote Markt. Zo wordt het netwerk leesbaarder voor de gebruikers en vooral voor de toeristen die onze hoofdstad bezoeken.

Vanmiddag vond de officiële inhuldiging plaats. Deze namiddag zijn er in samenwerking met de fietsverenigingen activiteiten voor het grote publiek. Ancienne Belgique zorgt voor muziek met onder andere Fanfakids en Contrat Remork. Vanavond opent de nieuwe kunstenruimte Qartier met een vernissage.

Een volledig gerenoveerd en beter toegankelijk station

In het centrale gedeelte op niveau -1 is voortaan een beveiligde en een vrij toegankelijke fietsenparking voor meer dan 800 fietsen. De nieuwe kunstenruimte “Qartier” bevindt zich aan de zuidkant van het station. Aan de noordkant is een fietspunt (met onder andere een DIY-bike-wash) in opbouw. Niveau -2 kreeg een grondige opfrisbeurt waarbij de oorspronkelijke look werd behouden.

De toegankelijkheid van het station wordt verzekerd door twee grote hoofdingangen, bovenop de zes bestaande, en door een extra grote lift, voornamelijk bedoeld voor mensen met een beperkte mobiliteit en voor speciale fietsen. Niveaus -1 en -2 zijn zo bereikbaar met de lift.

Het project houdt ook rekening met het gevoel van veiligheid van de reizigers, de bezoekers en de fietsers: openbare toiletten, bewakingscamera’s en oog voor het onderhoud en de netheid van het station.

“Een bouwplaats van deze omvang is een hele uitdaging. Zo werd bijvoorbeeld meer dan 10 ton beton, tegels en bewapening van het wegdek verwijderd om de toegang tot het station te verbreden en te verbeteren terwijl ondertussen de toegang tot het station voor de reizigers permanent verzekerd bleef. De optimale coördinatie van alle ploegen, van alle vaklui, van iedereen die bij het project betrokken was, zorgde ervoor dat we de werf succesvol konden afronden binnen de vooropgestelde planning,” zegt directeur-generaal van Brussel Mobiliteit Christophe Vanoerbeek.

“Elk jaar nemen 2 miljoen reizigers de ondergrondse tram in dit station. Zij verdienen een station als dit: netjes, met veel licht, beter beveiligd, een multifunctionele ruimte met een gemakkelijke toegang en een extra streepje kunst en cultuur. Het is ook een station waar het makkelijk is om over te stappen van het ene vervoersmiddel op het andere dankzij de opmerkelijke fietsparking die intermodaliteit bevordert,” aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Ruimte voor fietsers in het station

De integratie van een fietspool in het stadscentrum is een primeur in Brussel. Het architecturale ontwerp van deze ruimte gaat verder dan een klassieke fietsparking met verwijzingen naar Brussel en België in de decoratie.

De fietsparking is toegankelijk voor alle Brusselse én andere fietsers. De ruimte omvat 194 plaatsen met vrije toegang, 610 beveiligde plaatsen voor klassieke fietsen en 18 beveiligde plaatsen voor bakfietsen. De fietsparking bevindt zich op niveau -1 van het station en is makkelijk bereikbaar via de brede trappen met fietsgeulen of met de lift op de Anspachlaan.

Praktische info voor de fietser: de fietsparking is 7 dagen op 7 en 24u op 24 geopend, want de parking is voor abonnees ook toegankelijk tijdens de sluitingsuren van het station. Ook fietsers die al een fietsbox hebben via cycloparking.brussels krijgen toegang tot het beveiligde gedeelte. Een abonnement afsluiten kan door de QR code aan de ingang van de parking met een smartphone te scannen. Maar het kan evengoed online via www.cycloparking.brussels of door langs te gaan bij het toekomstige Fietspunt Beurs. Een jaarabonnement kost 30 euro. Ter gelegenheid van de opening van het station is ieder abonnement dat geactiveerd wordt voor 30 juni 2019 met de code CYCLO50 aan halve prijs.

Fietsers met pech kunnen vanaf 5 maart terecht in Fietspunt Beurs. Je kan er ook fietsen huren of onderdelen kopen. Voor fietsen die een grondige wasbeurt nodig hebben, is de DIY-bike-wash de oplossing. 

Een tweede grote fietsparking (270 beveiligde plaatsen en 300 plaatsen met vrije toegang) opent in maart 2019 in metrostation De Brouckère.

“Beveiligde fietsparkings zijn cruciaal voor een vlotte mobiliteit in Brussel. Je kiest veel vaker voor de fiets als je die veilig kan stallen in een propere en overdekte ruimte. Daarin investeren en parkeren gemakkelijker maken voor fietsers is daarom een prioriteit voor parking.brussels. Nu het fietsgebruik voor verplaatsingen naar de winkel, het werk of events toeneemt, wordt het duidelijk dat parkeren niet langer louter een autokwestie is,” zegt Eric Dubois, algemeen directeur van parking.brussels.  

“Fietspunt Beurs is het vijfde Brusselse fietspunt beheerd door CyCLO, pal in het centrum van de stad. Gezien het succes van de fietspunten in de Brusselse treinstations is deze nieuwe plek meer dan welkom! CyCLO zal ook hier haar best doen om zo veel mogelijk fietsen zo lang mogelijk op de baan te houden. Een nieuwe plek in de stad die sleutelt aan een sociale en groene fietseconomie. En dankzij CycloParking.brussels kan je eenvoudig abonneren op de fietsenparking met toegangscontrole via de MOBIB-kaart,” zegt directeur van CyCLO vzw Tom Berger.

Een artistieke dimensie

Kunstwerken in het station

Het Beursstation heeft al kunstwerken van Pol Bury (Moving ceiling-1976) en van Paul Delvaux (Nos vieux trams bruxellois-1978), die beiden gerestaureerd werden en extra in de aandacht worden gezet door een specifieke verlichting.

De portretten van fietspioniers en wielrenners door de lens van fotografe An Van Gijsegem zijn nieuwe kunstwerken in het station. Dit project kwam tot stand samen met de Fietsersbond en Brussel Mobiliteit. Daarnaast worden bezoekers en voorbijgangers meegenomen op een symbolische rit langs de “Ronde van België”.

Een nieuwe kunstenruimte Qartier

Op de tussenverdieping van het station aan de Zuidkant is een kunstenruimte voor jong aanstormend talent, die na een wedstrijd in samenwerking met BRUZZ Qartier werd gedoopt. Deze moderne ruimte van 500m2 is toegankelijk voor iedereen.

Drie jaar lang zal Zinnema Qartier bevolken met een breed palet van Brusselse kunstenaars. Zinnema gaat dit niet zelf doen, maar zal Brusselse kunstenaars aanstellen als curatoren. Mangoo Pickle, On the Roof, Timiss en Kadanja zijn de vier eerste curatoren die de ruimte in handen zullen nemen en zullen laten zien hoe Brussel er door hun artistieke ogen uitziet.

Het bijzondere aan de plek is dat het een overgangsruimte is, met continue passage waar reizigers, toeristen en kunstliefhebbers van verschillende artistieke interventies zullen kunnen genieten.

“Met Qartier bouwt Zinnema een ruimte waarin bezoekers verschillende artistieke stemmen uit Brussel te horen krijgen. Dit willen we doen door om de vier maand een andere kunstenaar in hun rol als curator te ondersteunen met straffe artistieke en zakelijke coaching,” zegt directeur van Zinnema Jan Wallyn.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel