Vernieuwde VGC uitleendienst volledig geautomatiseerd

Vernieuwde VGC uitleendienst volledig geautomatiseerd

Organisaties kunnen 24/7 uitlenen en terugbrengen

Op 17 mei stelde de materiaaluitleendienst van de VGC zijn vernieuwde werking voor. Belangrijkste vernieuwing is dat gebruikers vanaf nu 24/24 en 7/7 materiaal kunnen ophalen en terugbrengen. De vernieuwde uitleendienst werd feestelijk ingehuldigd door de collegeleden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, in aanwezigheid van verschillende klanten die het materiaal vaak gebruiken. 

De uitleendienst telt bijna 20.000 items. Brusselse socio-culturele verenigingen ontlenen hier geluidsinstallaties, spelmateriaal, tafels, banken, tenten … voor hun activiteiten. De uitleendienst verwerkt  jaarlijks meer dan 2000  aanvragen voor in totaal 96.241 uitgeleende items, aan 583 verschillende verenigingen. Veel materiaal wordt gratis beschikbaar gesteld, sommige zaken hebben een bescheiden huurprijs.

Reden genoeg voor de VGC om blijvend te investeren in deze dienstverlening. Sinds 1 maart 2017 wordt een aanvullende loodsruimte van 615 m² gehuurd op de Technologiestraat. Deze uitbreiding bood de mogelijkheid om de dienstverlening van de facilitaire diensten van de VGC en de uitleendienst te optimaliseren. Voor de realisatie van een nieuw inrichtingsconcept voorzag de VGC in 2018 een investeringsbudget van ongeveer 590.000 euro.

De herinrichtingswerken gingen van start in maart 2018 en werden een jaar later afgerond. Om de impact op de dienstverlening te beperken, werd er in fases gewerkt. Er kwamen twee zones met een eigen toegang: een zone uitleendienst met publieke toegang voor klanten en een zone personeelstoegang. Ook de ICT-infrastructuur werd vernieuwd.

Efficiënt en klantvriendelijk

Dankzij deze ingrepen is het mogelijk om het materiaal efficiënter te stockeren, waardoor het aanbod in de toekomst verder kan worden uitgebreid. Klanten worden beter onthaald door de aparte toegang voor het publiek en de nieuwe mobiele balie. Om tegemoet te komen aan de vraag naar ruimere openingstijden, is een nieuw toegangscontrolesysteem geïnstalleerd. Nu kunnen gebruikers ook buiten de openingstijden materiaal terugbrengen en ophalen. Daarnaast kwam er een afgescheiden atelier voor schrijnwerkerij en een grotere polyvalente ruimte. De algemene opslagcapaciteit voor onder meer promotiemateriaal is vergroot en er zijn nieuwe kleedkamers, douches en sanitair voor het technische en logistieke personeel.

"Met deze automatisering zetten we een grote stap vooruit en maken we het nog gemakkelijker voor onze verenigingen om materiaal uit te lenen. Op die manier kunnen ze nog meer energie steken in dat waar ze goed in zijn: mensen verbinden met betekenisvolle activiteiten," aldus Pascal Smet.

"Met deze nieuwe infrastructuur en het digitaal verwerkingssysteem, kunnen onze mensen nog professioneler werken en een uitstekende service bieden." Minister en collegevoorzitter Guy Vanhengel is tevreden: "Tafels en banken voor een buurtfeest, 15 kinderfietsjes voor een speelpleinactiviteit en een stevige geluidsinstallatie voor een karaoke-avond, iedereen kan dit hier goedkoop ontlenen."

"Het uitleenloket van de VGC is al jaren een begrip bij verenigingen, scholen en zorginstellingen. Dankzij de inspanningen die we samen leverden is het loket groter, moderner en klaar voor nog vele jaren uitleenplezier. Op deze manier stimuleren we het delen van gebruiksvoorwerpen, een positieve maatschappelijke trend die we graag duurzaam ondersteunen," vertelt VGC collegelid Bianca Debaets.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Nadia De Beule Woordvoerster, Kabinet Minister Guy Vanhengel
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Eric Laureys Woordvoerder, Staatssecretaris Bianca Debaets
Nadia De Beule Woordvoerster, Kabinet Minister Guy Vanhengel
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel