VGC investeert 2 miljoen euro in de Brusselse kunstensector

“We leggen een duidelijke focus op experiment, opkomend talent en kleinere organisaties en kunstenaars. De vele bottom-up initiatieven die creatief en vernieuwend werk maken, maken Brussel uniek en zij moeten zuurstof krijgen, zeker in deze moeilijke tijden waarin de sector bijzonder hard wordt getroffen. Zij hebben de steun vanuit het beleid nodig en daar wil ik me 100% voor inzetten,” zegt Pascal Smet.

Op advies van de werkgroep kunsten en op voorstel van Pascal Smet injecteert het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie anderhalf miljoen euro in 51 Brusselse kunstorganisaties. De VGC subsidieert organisaties actief in diverse disciplines voor hun jaarwerking.

Ook dit jaar was er een uitzonderlijke kwaliteit en diversiteit bij de geselecteerde dossiers. Om keuzes te maken, is het advies gevolgd van een onafhankelijke werkgroep. Van de bijna 2 miljoen ondersteuning van het kunstenbeleid, gaat ongeveer anderhalf miljoen naar structurele ondersteuning in werkingssubsidies en een half miljoen naar projectsubsidies.

“In de beslissing over de toekenning van deze subsidies hebben we duidelijke keuzes gemaakt, gedragen door het werkveld. We hebben gevraagd aan de twee grotere instellingen – Ancienne Belgique en Bozar – om solidair te zijn. De impact die we daarmee hebben op kleinere organisaties is veel groter en daarmee maken we een wezenlijk verschil. Want ook vandaag zien we dat de vele individuele kunstenaars en freelancers aan het einde van de keten de zwaarste klappen incasseren, hen willen we net het meest ondersteunen,” zegt Pascal Smet.

"Ik ben er mij van bewust dat u de steun vanuit het beleid op dit moment extra nodig heeft en ik zal mij daarvoor blijven inzetten, ook na de crisis. Ik zal de toegekende subsidies voor 100% blijven uitbetalen en geen rekening houden met verminderde resultaten omwille van de impact van de COVID-19 epidemie. Zo honoreren we mee de veerkracht van Brussel, de kunstenorganisaties en zijn kunstenaars," vertelt Smet verder.

In totaal worden 51 organisaties ondersteund met een werkingssubsidie. 31 kleinere en middelgrote organisaties krijgen een verhoging van 10 procent op hun middelen en er worden 7 nieuwkomers ondersteund. Bovendien herverdelen we de middelen en creëren we financiële ruimte voor projecten, want daar zit de kweekvijver voor talent. Projectsubsidies zorgen ervoor dat kunstenaars kunnen groeien en zich kunnen vernieuwen en dat talent kan ontluiken. Eerder toegekende subsidies voor evenementen en projecten, die afgelast werden omwille van de epidemie worden verder uitbetaald en in april volgt mijn beslissing over de tweede ronde van projectsubsidies. Zo bieden we steun aan de meest precaire statuten in de sector.

Damaged Goods faciliteert, produceert en verspreidt het werk van verschillende kunstenaars waaronder choreografe Meg Stuart en scenograaf Jozef Wouters. Moussem vzw produceert en presenteert podiumkunsten met een Arabische oorsprong of inspiratie. TINT vzw brengt stukken met en voor Brusselse jongeren. Werkplaats Walter is plek voor experimenteel en avant-garde kunst en muziek in Anderlecht.

Onderstaande 51 organisaties krijgen ondersteuning van de VGC in 2020:

A Two Dogs Company, Accattone Films, Agentschap, Ancienne Belgique, ARGOS, Art@AZIRA, Ateliers Claus, Beursschouwburg, Choux De Bruxelles, Cinemaximiliaan, Cohort Productions, Compagnie Barbarie, Constant, vereniging voor Kunst en Media, CREW, Damaged Goods, Danscentrum Jette, Elephy, Etablissement d'en face projects, Globe Aroma, Het Collectief, Ictus, Jubilee, K.A.K. Koekelbergse Alliantie van Knutselaars), Kaaitheater, Komplot, KunstAterlier OpperStraat (KAOS), Kunstenfestivaldesarts, Kunstenwerkplaats, Labo Bxl, Marcel (Offscreen Film Festival), Messidor, MetX, Moussem, Muziekpublique, Nadine, Nova, Overtoon, Plus tôt te laat, Q-O2, Robin, Rosas, Sabzian, SoundImageCulture, TINT, Tristero, Ultima Vez, VK , oncerts, Walter Werkt, Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst, Workspacebrussels, Zsenne Artlab

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel