VGC lanceert nieuwe oproep voor vakmanschap in Brussel

Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel

Al wie vakmanschap in Brussel op een creatieve en vernieuwende manier wil overbrengen naar een publiek, kan deelnemen aan de projectoproep ‘Hoe maakt u het? Ambachten in Brussel’ van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Vakmanschap in de kijker

“Het vakmanschap in Brussel is eeuwenoud. Met deze projectoproep gaat de VGC op zoek naar vakmensen die vandaag hun ambacht met veel passie en ervaring beoefenen en die dit graag op een vernieuwende en creatieve manier overbrengen naar een publiek. Want ook vandaag is en blijft Brussel een stad die uitdaagt en stimuleert tot co-creatie en experiment,” zegt VGC-collegelid Pascal Smet.

De kennis en vaardigheden van deze vakmensen staan in deze maatschappij meer en meer onder druk of worden steeds meer in vraag gesteld. Het doorgeven van dit vakmanschap, vaak een intensief en tijdrovend proces, is een voorwaarde om het levend te houden. In dat opzicht is het van belang om een draagvlak te creëren en aandacht te genereren voor ambachten zoals fietsenmaken, meubelrestauratie, textielbewerking, koffiemaken, glasbewerking, ...

VGC-collegelid Pascal Smet wil ambachten in Brussel in de kijker zetten en maakt 20.000 euro vrij voor de projectoproep ‘Hoe maakt u het ?’.

De oproep sluit hierbij aan bij het thema van de Erfgoeddag op zondag 28 april 2019, die volop de schijnwerpers richt op vakmanschap als immaterieel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit. Bovendien past de oproep ook bij de erfgoedwerking van de VGC, die aandacht heeft voor het immaterieel erfgoed in Brussel. Zo was er vanaf 2013 al een versterkte inzet op ambachten binnen het project ‘Schatten van Mensen’.

Oog voor diversiteit en vernieuwing

Ambachten in de kijker zetten in een creatieve stad als Brussel biedt potentieel. Heel wat vakmensen zijn hier actief, die oude ambachten soms heel vernieuwend invullen. En gezien de diverse bevolking beoefenen die vakmensen ambachten uit alle hoeken van de wereld.

De doelstelling van de projectoproep is om vernieuwende en creatieve initiatieven te ondersteunen waarbij ambachtsmensen die in Brussel actief zijn hun passie en vaardigheden met wortels in tradities van hier of elders delen met een publiek.

De projectoproep hecht belang aan de samenwerking met partners uit andere sectoren of met andere ambachtsmensen zodat er een uitwisseling ontstaat die voor de betrokken partners inspirerend is.

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

Alle informatie over de projectoproep is te vinden op http://www.erfgoedcelbrussel.be/nl/hoe-maakt-u-het. Per project kan een subsidie van maximaal 1.500 euro toegekend worden. Deadline om projecten in te dienen is 15 april 2019.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel