VGC maakt ruimte voor kunstenaars

VGC maakt ruimte voor kunstenaars

Tristero strijkt neer in Gallaithuis en opnieuw zomerresidenties in de GC's

Tristero neemt intrek in Gallaitstraat 80

In januari lanceerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie een open call voor het beheer en de invulling van het Schaarbeekse kunstenaarsatelier in de Gallaitstraat 80. Tot voor kort zat het jonge kunstenaarscollectief K.A.K. in het huis. Vanaf september trekt Tristero in het huis tot eind 2025.

Het Brussels theatergezelschap kwam als sterkste uit een selectie van 8 dossiers die werden beoordeeld door een adviescomité samengesteld uit leden van de werkgroep kunsten en lokale partners De Kriekelaar en TransfoCollect.

Bedoeling is om de deuren zoveel mogelijk open te zetten voor andere kunstenaars en organisaties en internationale residenties, voor jongeren uit de buurt en lokale partners zoals een school en de buren van gemeenschapscentrum De Kriekelaar. Tristero wil van Gallait een speelplaats, verbeeldingsplaats, kunstenwerkplaats en ontmoetingsplaats maken.

In het gebouw zijn vijf atelierruimtes, een studio voor een residentie en een ontvangst- en presentatieruimte.

“Tristero is een op en top Brussels gezelschap. Ik ben ervan overtuigd dat zij van het Gallaithuis een levendig en open huis zullen maken. Na het jonge geweld van K.A.K. geven we het huis de komende jaren graag door aan het iets meer gevestigde geweld van Tristero,” zegt Pascal Smet.

“Tristero kijkt er enorm naar uit om de komende jaren te wonen en te werken in en vanuit het huis in de Gallaitstraat 80. Het Gallaithuis wordt een plek waar we samen met verschillende kunstenaars en organisaties kunnen verzinnen en bezinnen. Een plek waar we ons publiek, de diverse wijkbewoners, maar ook onvermoede gasten hopen samen te brengen. Gallait 80 is een huizenhoge droom. Een multidisciplinair atelierpand mét huisdramaturgie. Een huis van nieuwe verhalen en nieuwe beelden, geënt op de omliggende realiteit,” laat theatergezelschap Tristero weten.

Free Space: zomerresidenties in onze GC’s

In april lanceerden de 22 Brusselse gemeenschapscentra (N22) en de Kunstenwerkplaats een open oproep voor ‘Free Space’. In de zomerperiode trekken vele gemeenschapscentra naar buiten, de wijken in en hierdoor worden verschillende lokalen niet optimaal benut. Tijdens deze periode geven ze hun ruimte graag door aan kunstenaars. De geselecteerden krijgen een werkruimte toegekend waarin ze hun artistieke project of onderzoek kunnen ontwikkelen.

Opnieuw blijkt de nood bij de artiesten hoog te zijn. In totaal kwamen er 90 aanvragen binnen en kregen 69 artiesten een plekje in één van de gemeenschapscentra. Binnen de kunstenaars is er een grote diversiteit: circus, dans, theater, performance, beeldende kunstenaars, muzikanten, multimedia, … Er is oog voor startende artiesten en artiesten met een duidelijke Brussel link.

“COVID stuurde heel wat planningen in de war waardoor veel van onze artiesten en kunstenaars nog op zoek waren naar bijkomende repetitieruimtes. We stellen het patrimonium van de VGC daarom zoveel mogelijk ter beschikking van kunstenaars. Zo zorgen we ervoor dat Brussel één van de artistieke hotspots in de wereld is én blijft. Als we Brussel culturele hoofdstad willen noemen in 2030, moeten we hen vandaag blijven ondersteunen en kansen geven,” zegt Pascal Smet. 

Choreografe en danseres Femke Gyselinck: “De ruimtes zijn essentieel om goed te kunnen werken. Ik moet kunnen bewegen en mijn research uitstallen. Ik was echt heel blij met de open call.” Zij werkt aan het project ‘Gymnastics of the Mind’ in de gemeenschapscentra.

Beatmaker en DJ Joycie Ruba over 100% Free Space: “Het is inspirerend om op een heel andere locatie te zijn, in een grote zaal ergens alleen. Het is een andere vibe dan wanneer je thuiszit in dezelfde sfeer.” Zij werkt aan een project ‘Sisterhood’. Ze componeert de muziek van een groepje jonge danseressen die uiting geven aan hun ervaring als zwarte vrouw in een combinatie van dans en slam poetry.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel