VGC zet jongeren in de cockpit

Brussel bulkt van het talent. Er wonen tienduizenden kinderen en jongeren, met elk hun eigen verhaal en hun kijk op de stad. De VGC laat jongeren mee het toekomstverhaal van Brussel schrijven. Samen met twee Brusselse hogescholen wordt een traject opgezet voor studenten Sociaal Werk om jeugdorganisaties in beeld te brengen. De VGC zoekt daarnaast ook jongeren om mee beleidsplannen van Brusselse jeugdorganisaties te beoordelen.

“In dialoog gaan met jongeren is een van de rode draden in het nieuwe meerjarenplan van de VGC. We willen de stem van Brusselse jongeren die nu te weinig worden gehoord, luider laten klinken, hem versterken en meenemen in het beleid. Samen met heel wat cultuur-, jeugd, en sportorganisaties wil de VGC deze ambities waarmaken,” zegt Pascal Smet, collegelid bevoegd voor Jeugd.

Verschillende Brusselse regionale jeugdwerkpartners werken momenteel aan hun straf toekomstplan voor Brussel. In maart zullen ze hun beleidsplan voor de komende jaren indienen bij de VGC. Om ervoor te zorgen dat deze beleidsplannen beter inspelen op de Brusselse realiteit, wil de VGC Brusselse jongeren de kans geven deze beleidsplannen mee te adviseren. In mei zal een adviescommissie van experten, waaronder jongeren, een advies opmaken per organisatie.

“In 2021 krijgen zo’n 15 Brusselse jongeren de kans om samen met andere experten de ingediende beleidsplannen van deze Brusselse jeugdorganisaties te adviseren. We organiseren daarom samen met de VGC dit voorjaar  een ondersteuningstraject. Tijdens een aantal sessies zullen we de geïnteresseerde jongeren begeleiden bij het lezen en interpreteren van  beleidsplannen van jeugdorganisaties en bij het formuleren van hun mening, samen met de andere experten.” zegt Fien Morren van Globelink.

“Op die manier kunnen jongeren, vanuit hun rol als jongerenexpert, mee de koers bepalen van het toekomstig VGC-jeugdbeleid” vult Smet aan.

Dit schooljaar startte de VGC ook een samenwerking met de Brusselse Hogescholen Odisee en Erasmus Hogeschool Brussel. Studenten Sociaal-cultureel werk en Maatschappelijk Werk trokken op onderzoek bij zeven Brusselse jeugdorganisaties en bezochten de werkingen om er indrukken op te doen. Omwille van de coronamaatregelen waren de contactmomenten ter plaatse eerder beperkt. Ze namen waar mogelijk toch deel aan activiteiten en hadden digitale gesprekken met deelnemers, ouders, vrijwilligers, jeugdwerkers, ... Ze verzamelden hun opgedane indrukken in een verslag en presenteerden dit onlangs tijdens een digitaal toonmoment.

"Het belangrijkste aan het project was voor ons het Brussels jeugdwerk ontdekken en elkaar, en beseffen hoe noodzakelijk jeugdwerkorganisaties zijn in Brussel" vertelt student Johannes Hermans van Odisee. Vooral de laagdrempeligheid, de openheid en de diversiteit vielen op. “Bij iedere organisatie voelden we ons echt meteen welkom. En als je er zo pas bijkomt, geven ze je echt het gevoel  alsof je al lang in de groep zit!” gaat medestudent Emma Olijslagers verder.

In februari start het tweede deel van het traject. Derdejaarsstudenten van de Erasmus Hogeschool Brussel zullen een gelijkaardig onderzoek doen bij zeven andere regionale jeugdorganisaties.

“Ik ben blij om de stem van kinderen en jongeren echt te kunnen meenemen in het jeugdbeleid van de VGC. Zowel het studententraject als de jongeren in de jury zorgen er voor dat die jonge blik zeker wordt meegenomen”, sluit Smet af.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel