Voormalig Sint-Pietersziekenhuis en ingangspaviljoen voortaan Brussels Erfgoed

Voormalig Sint-Pietersziekenhuis en ingangspaviljoen voortaan Brussels Erfgoed

Een van de topstukken van architect Jean-Baptiste Dewin wordt als monument beschermd. Het gaat meer bepaald om de overblijvende gebouwen van het oorspronkelijke Sint-Pietersziekenhuis in de Hoogstraat. Het administratieve gebouw, de voormalige verpleegstersschool en het ingangspaviljoen zijn voortaan Brussels Erfgoed.

Dit ziekenhuiscomplex werd tussen 1929 en 1935 gebouwd en is een van de bijzonderste werken van Jean-Baptiste Dewin. Hoewel het hoofdgebouw niet meer bestaat, zijn de gebouwen aan de straatkant nog altijd indrukwekkend. Het administratieve gebouw en de voormalige verpleegstersschool in art-decostijl imponeren onder meer door de afmetingen. Het ingangspaviljoen beschikt over een mansardedak.

De drie bouwwerken typeren dit deel van de Hoogstraat, waar ze dankzij de handelsetalages op de benedenverdieping mooi bij aansluiten.

“Na de gevangenis van Sint-Gillis en La Mémé in Woluwe is nu ook het vroegere Sint-Pietersziekenhuis beschermd Brussels Erfgoed. Het is het hoogtepunt van Dewins carrière als ziekenhuisarchitect. We beschermen definitief wat er overblijft van dit art-decocomplex. Zo blijft een opmerkelijk voorbeeld van ziekenhuisgebouwen aan het begin van de 20ste eeuw voor altijd bestaan,” zegt Pascal Smet (one.brussels), Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

In dit voormalige ziekenhuis komt de sobere en tegelijk decoratieve stijl van Dewin tot uiting. Pittoreske details blijven daarbij niet achterwege. Het typeert de overgang van paviljoenstructuren naar een architectuur van ziekenhuisblokken met een corridor system en is een belangrijke getuige van het werk van Dewin.

De bescherming als monument betreft meer bepaald de voor- en achtergevels, de inkomhal en het trappenhuis van het administratieve gebouw, de voor- en achtergevels van de voormalige verpleegstersschool en de daken en de voor- en achtergevels van het ingangspaviljoen van het Sint-Pietersziekenhuis, gelegen in de Hoogstraat 296A-322 in Brussel. Het OCMW van de stad Brussel diende de beschermingsaanvraag in.

 

“Het OCMW is tevreden dat de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen heeft beslist om de gevels te beschermen van het gebouw in de Hoogstraat, waar zijn Algemeen Bestuur is gevestigd.
Die beslissing geeft het OCMW van Brussel de kans om de gevels van dit emblematische gebouw in het hart van de Marollen de pracht van weleer terug te geven. Dit gebouw is immers een zeldzame getuige van de ziekenhuisarchitectuur in de jaren 1920-1930.
Dankzij de restauratie in het kader van hun bescherming krijgen de gevels hun samenhang terug. Dat zal gebeuren door het historische en niet-historische raamwerk te restaureren en te vervangen.
Tijdens die werken worden zowel het erfgoed als de energieprestaties in acht genomen.
Bovendien kunnen de erfgoedelementen in de gevelcompositie dankzij de bescherming hersteld en gerestaureerd worden.” OCMW-voorzitter Khalid Zian

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel