Voorpost brandweer Eikenbos opnieuw open na grondige renovatie

Voorpost brandweer Eikenbos opnieuw open na grondige renovatie

Brussels staatssecretaris Pascal Smet en vertegenwoordigers van de gemeente Ukkel hebben vanochtend voorpost Eikenbos officieel heropend. Na een grondige renovatie van meer dan een jaar is deze voorpost voor de Brusselse brandweer helemaal klaar voor de toekomst.

De voorzieningen van deze oudste nog actieve voorpost in Brussel waren sterk verouderd en voldeden niet meer aan de huidige ergonomische en ecologische normen. Op de structuur na kreeg het volledige gebouw dan ook een uitgebreide make-over. Zo werd het uitgerust met een nieuwe binnenindeling en nieuwe isolatie en technische installaties. Het asbest werd verwijderd en de muren verstevigd.

Met deze regering willen we absoluut de arbeidsomstandigheden van onze brandweervrouwen- en mannen verbeteren. Zo komen er nieuwe kazernes in Anderlecht en Elsene. Maar ook deze doorgedreven renovatie van voorpost Eikenbos is belangrijk. Zo hebben we bijvoorbeeld nieuwe zones om materiaal na een brand te decontamineren voorzien en hebben we ook toiletten en kleedkamers voor vrouwen toegevoegd. Dat is enorm belangrijk als we meer vrouwen willen aanwerven bij de DBDMH,” verklaart Pascal Smet.

Tanguy du Bus de Warnaffe: “Eikenbos is onze oudste nog actieve voorpost. De voorzieningen dateerden van 1975 en het spreekt voor zich dat ze niet voldoende comfort boden voor het wachtpersoneel. Een grondige renovatie drong zich op. De grootste uitdaging was dat de post tijdens de volledige duur van de werken operationeel moest blijven. We zijn trots op het resultaat! Onze personeelsleden kunnen voortaan werken in voorzieningen die de 21ste eeuw waardig zijn. Zo kunnen ze de bevolking van zuidelijk Brussel een efficiënte hulpverlening blijven bieden.

 

De renovatie bood ook de kans om ruimtes te creëren die aan de huidige hygiënenormen voldoen. Behalve de eerder vermelde toiletten en kleedkamers voor vrouwen, zijn er ruimtes waar materiaal na een brand en hulpverleningsmateriaal kan worden ontsmet. Ook de energieprestaties kregen de nodige aandacht. Dankzij de nieuwe dakisolatie en de vervanging van de ramen en het glazen dak aan de achterkant van het gebouw zijn die nu een pak beter. De dubbelstroomventilatie zorgt er dan weer voor dat de luchtkwaliteit er aanzienlijk op vooruit gaat.

Om tijdens de werken vanuit deze essentiële post hulp te kunnen uitsturen, namen de ploegen hun intrek in een van de 20 tijdelijke wooncontainers op het aangrenzende terrein. Vanaf 20 juni kunnen ze hun vaste voorpost weer gebruiken.

De renovatiekosten bedragen 1.337.050 euro (inclusief de terbeschikkingstelling van de containers).

De renovatie gebeurde in samenwerking met architectenbureau Studiopolis en bouwonderneming Socatra en zorgt ervoor dat een efficiënte hulpverlening in  zuiden van het Gewest mogelijk blijft.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel