Wanneer Madou, ‘Madouce’ wordt

Vier levensgrote portretten van vrouwen ingehuldigd in metrostation Madou

Dinsdag 8 september 2015 — Vrouwen maken op een andere manier gebruik van de openbare ruimte en het openbaar vervoer dan mannen. Het is dan ook van groot belang dat het beleid hierop inspeelt. Dat blijkt uit de verkennende literatuurstudies en de resultaten van rondetafelgesprekken van Amazone, het kruispunt gendergelijkheid, waarvan de resultaten deze ochtend in aanwezigheid van minister Pascal Smet bekend zijn gemaakt. Aan de hand van vier levensgrote kunstwerken nemen vanaf vandaag vrouwen tijdelijk de ruimte in van het metrostation Madou. 

Vrouwen doen bijvoorbeeld aan trip chaining. Anders dan mannen die zich van punt A naar punt B verplaatsen, doen vrouwen verschillende tussenstops aan (van het werk, naar de krantenwinkel, naar de post, naar huis). Dat blijkt uit de rondetafelgesprekken met vrouwen van Sint-Joost-ten-Node waarin de conclusies uit internationaal wetenschappelijk onderzoek worden bevestigd.

Het perfecte openbaar vervoer houdt er volgens hen ook rekening mee dat ze vaak deeltijds werken, en dus vaker buiten de spitsuren reizen, ook omdat ze op geregelde basis zorgtaken opnemen (met buggy’s,…). Tickets mogen niet te duur zijn (gecombineerde formules), voertuigen niet te vol, omwille van het risico op handtastelijkheden. Ze hebben nood aan communicatie over duidelijke aanspreekpunten waar ze terecht kunnen in geval van problemen.

Vrouwen hebben ook nood aan een goed verlichte openbare ruimte waar ’s avonds voldoende sociale controle is. Ze pleiten voor levende wijken, met aangename ontmoetingsplekken en schone, goed aangelegde straten en breken een lans voor meer informele contacten tussen verschillende culturen, meer solidariteit en community spirit.

Op basis van deze onderzoeksresultaten beveelt Amazone vzw overheden en vervoersbedrijven aan om aan gendermainstreaming te doen en in te spelen op de noden van vrouwen in alle fasen van het beleid. De Belgische federale overheid en de gemeenschappen hebben de wetgeving met betrekking tot de uitvoering van gendermainstreaming opgenomen in hun beleid en administraties. Toch heeft maar een handvol Belgische steden het Europees Charter voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op lokaal vlak van de Raad van Europese Steden en Regio’s getekend dat de effectieve uitvoering van gendergelijkheid op alle lokale niveaus stimuleert.

Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet nam vandaag de studie van Amazone in ontvangst. ‘De openbare ruimte en het openbaar vervoer moeten toegankelijke plekken zijn voor iedereen. De ‘genderklik’ maak ik heel bewust in mijn beleid samen met de gendercoördinatoren bij de MIVB, Brussel Mobiliteit en het Parkeeragentschap,’ zegt minister Smet. ‘Ik zal de conclusies uit deze twee studies dan ook grondig doornemen en samen met de MIVB en Brussel Mobiliteit kijken welke concrete realisaties er mogelijk zijn.’

Het participatief onderzoek met de inwoonsters van Sint-Joost-ten-Node kwam tot stand met de steun van Brussel Mobiliteit en de MIVB. Een viertal van hen is vanaf vandaag levensgroot aanwezig in het metrostation Madou, via portretten van de hand van kunstenares Nora Theys. De kunstwerken werden vandaag officieel aan het publiek voorgesteld door Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet en Brussels staatssecretaris voor gelijke kansen en diversiteit Bianca Debaets.

Inhuldiging 0809 - Bianca Debaets, Pascal Smet & Nora Theys
©Université des Femmes
©Université des Femmes
©Université des Femmes