Wifi in Brusselse metrostations van start

Tests van wifinetwerk in metrostation Hallepoort succesvol

Vrijdag 30 september 2016 — Vanaf vandaag kunnen reizigers van de MIVB gratis wifi gebruiken op de perrons van de premetro en metro, en aan de toegangspoort van metrostation Hallepoort. De eerste tests van het wifinetwerk in het station waren succesvol. De komende weken volgen nog een aantal andere metrostations. Tegen het einde van 2016 zal een kwart van de stations uitgerust zijn, de resterende stations volgen in 2017. 

Tegen het einde van oktober zullen nog zeven extra stations op lijn 2 en 6 worden uitgerust. Concreet gaat het om Delacroix, Clemenceau, Zuidstation, Munthof, Louiza, Naamsepoort en Troon. Eind november zijn nog eens elf extra stations aan de beurt: Weststation, Ossegem, Madou, Simonis/Elizabeth, Ribaucourt, Yzer, Rogier, Kruidtuin op metrolijn 2 en 6, en Beekkant, Zwarte Vijvers, Graaf van Vlaanderen, Sint Katelijne, De Brouckère, Centraal Station, Park, Kunst Wet, Maalbeek, Schuman en Merode op lijn 1 en 5. Tegen het einde van dit jaar zullen 26 van de 69 metrostations uitgerust zijn. De installatie van het netwerk in de 43 overige stations zal in de loop van 2017 gebeuren.

‘Studies hebben aangetoond dat mensen graag wifi gebruiken wanneer ze wachten of onderweg zijn. Ik wilde er dan ook absoluut voor zorgen om wifi ter beschikking te stellen in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer. Op die manier zorgen we ervoor dat mensen in Brussel met elkaar verbonden zijn,’ zegt Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet. ‘Bovendien is het ook een manier om te communiceren met vrienden of familie wanneer het GSM netwerk overbelast is.’

Gebruikers van het openbaar vervoer kunnen gemakkelijk inloggen op wifi.brussels, het Brusselse wifinetwerk. Passagiers kunnen hun toestel connecteren op het netwerk wifi.brussels en landen dan automatisch een pagina die hen, mits het ingeven van de juiste logingegevens, toegang verschaft tot het internet.

Dit is een pilootproject. Technici voeren af en toe nog tests en updates uit waardoor het netwerk soms tijdelijk onderbroken is.

‘We voorzien met wifi.brussels overal in de stad gratis hotspots. We breiden ons netwerk nu uit met de Brusselse metrostations. Op die manier maken we werk van digitale inclusie. Toegang tot het internet is een basisrecht geworden,’ aldus Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering.

‘We zijn als openbaarvervoersmaatschappij zeer tevreden deze bijkomende dienstverlening te kunnen aanbieden’, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB. ‘Almaar vaker doen onze reizigers een beroep op onze sociale mediakanalen voor extra informatie over het MIVB-net in reële tijd. Gratis wifi is dus een evolutie die daarbij mooi meegenomen is.’