Woning meester-glazenier Raphaël Evaldre beschermd als monument

Woning meester-glazenier Raphaël Evaldre beschermd als monument

De Brusselse regering heeft het voorstel van staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet goedgekeurd om de voormalige persoonlijke woning en het atelier van Raphaël Evaldre te beschermen.

“We zetten ons beleid om de Brusselse art nouveau en art deco parels te beschermen en op te waarderen verder. Raphaël Evaldre is één van de beroemdste meester-glazeniers van de art nouveau. Hij werkte ook nauw samen met Victor Horta. Het interieur van zijn persoonlijke woning is bijzonder goed bewaard gebleven en we willen dat dat in de toekomst zo blijft. Daarom beschermen we we dit prachtige pand nu,” zegt Pascal Smet.

Geschiedenis van de woning van Evaldre

Het unieke karakter van de woning komt vooral tot uiting in de bow window met roedenverdeling in art-nouveaustijl en in het glazen dakraam dat het atelier van de kunstenaar verlichtte.

De invloed van de meester-glazenier treedt duidelijk zichtbaar in de gevel en in de indeling van de ruimtes. Zo kan je op veel plaatsen geornamenteerde beglazing terugvinden en is de plaatsing van het zenitale dakraam boven het kunstenaarsatelier opmerkelijk. Dit gebouw is dan ook “hybride”. Het bevat namelijk zowel kenmerken van de, toen al voorbijgestreefde art nouveau, en van de art deco, die in die periode in opmars was.

Het bijzonder goed bewaarde interieur is authentiek en bevat veel oorspronkelijke details. Voorbeelden daarvan zijn het houtwerk, de binnendeuren met het originele glaswerk, elektrische schakelaars, radiatorkasten, de keukenlift, de glazen dampkap in de kelderkeuken...

Het voormalige huis met kunstenaarsatelier van Raphaël Evaldre is dus niet alleen van onbetwistbare esthetische kwaliteit, het is ook de perfect bewaarde getuigenis van een prominent figuur van de art nouveau.


Adres van het huis Evaldre: Coghenlaan 185 in Ukkel

 

Er moet worden opgemerkt dat de huidige eigenaars een vordering bij de Raad van State hebben ingediend tegen de beslissing van de Brusselse regering om de beschermingsprocedure in te stellen. De Raad van State heeft hun argumenten niet gevolgd.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel