Brusselse delegatie neemt deel aan Europride in Belgrado

Brusselse delegatie neemt deel aan Europride in Belgrado

Staatssecretaris voor buitenlandse relaties Pascal Smet leidt een delegatie met LGBTQIA+ Brusselse organisaties voor deze gecontesteerde editie Euro Pride.

Hoewel de lokale autoriteiten hun steun voor de Pride Parade op zaterdag hebben opgezegd, zal er dit weekend een ruime Brusselse delegatie aanwezig zijn in Belgrado voor andere activiteiten in het kader van de EuroPride. De Euro Pride week start op 12 september en loopt tot en met 18 september.

Staatssecretaris voor buitenlandse relaties Pascal Smet geeft het belang aan van de Brusselse aanwezigheid:

“In huidige politieke en maatschappelijke context moeten we extra aandachtig zijn voor giftige haat-boodschappen en reageren met antigif door in dialoog te blijven gaan en een positieve boodschap, met luide stem, uit te dragen. Uiteraard binnen de geldende regels door de lokale overheid.
Voor mij en heel wat andere Brusselse voortrekker van LGBTQIA+ rechten is het belangrijk om dit weekend aanwezig te zijn. De sterke aanwezigheid van Brussel, de Europese hoofdstad, en de boodschap die we met de andere deelnemers zullen uitdragen naar kandidaat-lidstaat Servië is van grote symbolische waarde,” zegt Brussels Staatssecretaris voor buitenlandse relaties Pascal Smet.

 

Brusselse delegatie

De Brussele delegatie, die wordt geleid door Staatssecretrais Smet, bestaat o.a. uit  de organisaties Forbidden Colours, Cavaria, Rainbow Friends, Casa Rosa, Elma en Ket Magazine.

Het Brussels gewest steunt daarnaast ook verschillende organisaties ter plaatse, financieel en praktisch.

 

Programma

De Brusselse delegatie vertrekt donderdagavond naar Belgrado.
Vrijdag sluit Staatssecretaris Smet de Human Rights Conference af. 
Smet zal vrijdag eveneens een ontmoeting hebben met Aleksandar Šapić, de burgemeester van Belgrado. Verder staan er op het programa verschillende ontmoetingen met LGBTQIA+ organisaties.

Zaterdag, de dag dat normaal gezien de geannuleerde Pride Parade moest plaatsvinden, zal het Brussels Gewest aanwezig zijn in het Pride Park met een stand. Het Brussels Gewest organiseert ook een concert op het hoofdpodium, waar later die dag ook Staatssecretaris Smet het woord zal nemen en de menigte toespreken.

 

Met haar aanwezigheid op de Europride in Belgrado trekt Brussel haar consequent mensenrechtenbeleid door en steunt het de LGBTQIA+ gemeenschap overal en op verschillende vlakken. Zo nam Staatssecretaris voor buitenlands relaties Smet bijvoorbeeld eerder ook al het initiatief om LGBTQIA+ beweging in Hongarije en Polen te steunen. Op dinsdag 6 september had Smet ook een vergadering met vertegenwoordigers van de Budapest Pride, die eveneens op steun van het Brussels Gewest kunnen rekenen.

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel