Opnieuw een succesvolle en zonnige 18e editie van de Autoloze Zondag in Brussel

Autoloze zondag: het feestelijk startschot van de Week van de Mobiliteit

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet blikt terug op een geslaagde achttiende editie van de Autoloze Zondag: 

“Zoals ieder jaar is Autoloze Zondag opnieuw een succes en een feest voor alle Brusselaars. Jong en oud neemt de hele dag de openbare ruimte in en ontdekt dat met de fiets alles dichtbij is in Brussel. Het is elk jaar opnieuw een fijne en inspirerende dag,’ zegt Pascal Smet. ‘Ik hoop dat het Brussels Parlement snel tot een consensus komt om in 2019 een tweede autovrije dag te organiseren. De Brusselaars vragen het steeds weer na een dag als vandaag, laat er ons nu ook werk van maken. De Week van de Mobiliteit is nog maar net begonnen, de komende dagen ligt de focus op de schoolstraten. Door de straten af te sluiten voor auto’s worden ze veiliger, zal het aantal fietsers toenemen en verbeteren we de luchtkwaliteit voelbaar.” 

Het is een mooie zonnige dag geworden en duizenden fietsers, wandelaars en skaters hebben Brussel een dag lang doen bruisen. De Autoloze Zondag in Brussel was opnieuw een succes en is positief verlopen. Fietsers waren weer massaal aanwezig. Ook de luchtkwaliteit ging er met een derde op vooruit, vergeleken met een normale zondag, volgens Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

Shared Mobility centraal tijdens Autoloze Zondag

Op de Autoloze Zondag organiseren het Brusselse Gewest, de gemeentes en verenigingen traditioneel veel activiteiten. Tijdens de editie van dit jaar is Shared Mobility (gedeelde mobiliteit) het centrale thema met een boodschap die tot nadenken aanzet: “Een eigen auto? Neen, ik deel er een.”

Verder konden Brusselaars en bezoekers tijdens het Family Event op de parking van de Waterloolaan aanschuiven aan een 70 meter lange tafel om te genieten van een sfeervolle brunch. Ze konden er ook de voordelen van Shared Mobilty ontdekken en deelnemen aan activiteiten voor jong en oud in de Mobilmix Village. Daarnaast was er Kidz on Wheelz langs het kanaal, het Bike Salon op de site van Tour & Taxis, en waren er 12 mobiliteitsdorpen in verschillende gemeentes.

In 2015 was er een Tunnel Party, met electro DJ’s en vorig jaar gingen enthousiaste bezoekers uit de bol aan de Naamsepoort. Dit jaar kwamen Brusselaars opnieuw samen aan het Poelaertplein voor de Mobilmix Open Air om feestend te genieten van de Brusselse zonsondergang.

Autovrije Zondag is voorbij, maar de Week van de Mobiliteit gaat van start

Schoolstraten transformeren in groene speelruimte

Ook de Brusselse scholen organiseren tal van activiteiten tijdens de Week van de Mobiliteit. Twee scholen in Schaarbeek et Sint-Joost-ten-Node sluiten hun straat volledig af voor auto’s. Voor de gelegenheid worden deze schoolstraten omgevormd tot groene speelruimte waar de leerlingen kunnen spelen en ontspannen. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets gaan op bezoek voor een ontmoeting met de directie, leraars en leerlingen.

Praktische info:

  • Wanneer: woensdag 19 en vrijdag 21 september van 7h45 tot 9h00
  • Waar:
    • 19/09 : Ecole 17 de Schaerbeek (FR), Avenue Raymond Foucart 7, 1030 Schaarbeek
    • 21/09 Sint-Joost-Aan-Zee (NL), Grensstraat 67, 1210 Sint-Joost-Ten-Node

Ook Brusselse bedrijven spelen het spel mee

In het kader van de actie “Naar school/Naar het werk zonder auto” van Brussel Mobiliteit, sluit EDF Luminus haar bedrijfsparking gedurende de ganse week en geeft haar medewerkers de mogelijkheid om gratis het openbaar vervoer te testen. Daarnaast organiseert het bedrijf een liefdadigheidsactie voor het Jane Goodall Institute Belgium door collega’s met de fiets naar het werk te laten komen. Minister Smet bezoekt op 18 september het bedrijf en neemt deel aan een brainstorm met directie en medewerkers.

Praktische info:

  • Wanneer: dinsdag 18 september om 14u30
  • Waar: Rue du Marquis 1, 1000 Brussel

BECI, Brussels Metropolitan, KBC Brussel, Febiac en Brussels Mobility werken dit jaar samen met MaestroMobile voor de Smart Mobility Challenge in de hoofdstad. MaestroMobile is een spel waarbij werknemers van een bedrijf worden uitgedaagd om zoveel mogelijk vervoersmodi te gebruiken om een aantal plaatsen in de stad te bereiken. Tijdens de editie van dit jaar zullen ook een aantal politieke persoonlijkheden (ministers, burgemeesters, enz.) en de economische gemeenschap (Voka, BECI, Febiac, grote bedrijven, enz.) deelnemen. Een speeddate tussen mobiliteitsbedrijven (carsharing, fietsen, scooty, Drivy,.....) en een feestelijk apero georganiseerd met Sprout Brussels sluiten de dag af.

Praktische info:

  • Wanneer: Woensdag 19 en donderdag 20 september vanaf 13 uur
  • Waar: Sint-Goriksplein 1, 1000 Brussel

Laatste week van de Carsharing Summer Experience

De Carsharing Summer Experience, die gelanceerd werd op 25 juni, gaat de laatste week in. Brusselaars hebben nog tot 22 september de tijd om het aanbod van de vijf carsharing operatoren in Brussel te testen. Na de kalme zomermaanden is het begin van het schooljaar het ideale moment om mensen te laten stilstaan bij de plaats van de auto in de stad en hoe ze zich verplaatsen. Met deze campagne willen we Brusselaars laten ontdekken dat het makkelijk is om zich zonder eigen wagen te verplaatsen.  

U vindt alle activiteiten en het programma van de Week van de Mobiliteit via mobilmix.brussels.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel